Un mic fragment de chihlimbar a ținut rămășițele a 40 de creaturi diferite de milioane de ani

Unele bucăți de chihlimbar pot fi comori reale ale unor creaturi vechi, dar insectele pădure se găsesc în cea mai mare parte în rășina fosilă a copacilor de conifere. Cu toate acestea, natura poate surprinde uneori foarte mult - recent geologii chinezi au găsit o mică bucată de chihlimbar, care conține atât insecte vechi cât și creaturi marine. A apărut o întrebare destul de logică: cum au căzut locuitorii mărilor în pădure și au fost zidiți cu furnici, căpușe și alte mici creaturi vii? Oamenii de știință au un răspuns complet convingător.
Un mic fragment de chihlimbar a ținut rămășițele a 40 de creaturi diferite de milioane de ani

Mai intai ar trebui sa spui fragmentul de chihlimbar in sine. Dimensiunile sale sunt foarte mici de 33 × 9,5 × 29 milimetri, iar greutatea este de numai 6 grame. În ciuda acestui fapt, acesta conține resturile de aproximativ 40 de creaturi vechi diferite: păianjeni, centipede, gândaci, muște, căpușe și viespi. Spre surprinderea cercetătorilor, creaturi destul de neașteptate coexistau cu ele - melci și cefalopode numite amoniți.

Cercetătorii consideră că niciuna dintre creaturile marine nu a pătruns în pădure. Totul este mult mai simplu - rămășițele se unesc într-un amestec atât de ciudat datorită faptului că pomii care au emis gudron au crescut de-a lungul coastei. Probabil, insectele zburatoare au fost mai întâi blocate în rășină, apoi substanța lipicioasă a început să curgă în jos și a prins furnicile și centipedele târându-se de-a lungul trunchiului. În cele din urmă, rășina a ajuns pe plajă și a închis cochilii de creaturi marine.
Este de remarcat faptul că cochilia au fost goale - cel mai probabil creaturile și-au părăsit "locuințele" și s-au așezat pe plajă mult timp. Din fericire, chihlimbarul le-a păstrat bine, iar cercetătorii au reușit să dau seama exact la ce creaturi au aparținut. Ei au studiat structura cochiliilor folosind tomografia microcalculatorului și au declarat că aparțineau amoniților numiți Puzosia, care au trăit acum 99 de milioane de ani.

Amber păstrează într-adevăr rămășițele vechi. După ce a reușit chiar să păstreze structura ochilor unui păianjen vechi, și în cele din urmă au reușit să strălucească chiar și după 110 de milioane de ani. Puteți citi despre această descoperire în materialul nostru.

Pentru a nu pierde știrile noastre și pentru a primi materiale suplimentare, abonați-vă la canalul nostru de telegrame. În afară de anunțuri, veți găsi conținut de divertisment!скачать dle 11.0фильмы бесплатно

Комментариев 0